27-06-11

Siena - Basilica di San Domenico

Siena was een Etruskische nederzetting en een kleine Romeinse stad. Tegen de 5e eeuw werd het de zetel van een bisschop, maar pas vanaf de 12e eeuw, toen een autonome commune de eerdere aristocratische regering verving, begon het een stad van belang te worden. De consuls die de republiek regeerden, begonnen langzaam maar zeker steeds meer ook het gewone volk of de poblani te omvatten, en de commune breidde haar territorium uit toen de omringende adel in hun verstevigde kastelen zich onderwierpen aan de macht van de stad. De Republiek Siena, die intern worstelde tussen de adel en de volkspartij, werkte doorgaans in politieke oppositie met haar grote rivaal, Florence, en was in de 13e eeuw voornamelijk Ghibellijns, in tegenstelling tot de Welfse positie van Florence, wat de achtergrond vormde van de Divina Commedia van Dante.

De universiteit van Siena, vermaard vanwege haar faculteiten voor rechtsgeleerdheid en medicijnen, werd in 1240 opgericht. Tijdens de Middeleeuwen was Siena ook een rivaal van Florence op het gebied van de kunsten. De belangrijke laat-middeleeuwse of vroege renaissanceschilder Duccio (1253-1319) was afkomstig uit Siena, maar werkte in alle delen van het schiereiland. De wandschildering van "Goede Regering" door Ambrogio Lorenzetti in het Palazzo Pubblico is een magnifiek voorbeeld van laat-middeleeuwse/vroege-renaissancekunst, alsmede een weergave van de utopie van een stedelijke samenleving zoals men deze in die tijd voor ogen had. Siena werd zwaar gehavend door de zwarte dood van 1348 en heeft haar oude glorie nooit meer hervonden, mede omdat het de rivaliteit met Florence niet aankon. Tot 1557 behield Siena haar autonomie binnen Toscane.

Siena's universiteit is nog altijd een van de belangrijkste universiteiten van Italië en de pittoreske stad blijft een belangrijk cultureel centrum, vooral voor de menswetenschappen.

Sinds 1995 staat de historische binnenstad van Siena op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. (zie ook: Monumenten op de Werelderfgoedlijst).

 

020.JPG

254.JPG

021.JPG

19:57 Gepost door kazzie | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

ooooooh wondermooi Siena
wat een leuk weerzien met de basiliek

Gepost door: fotorantje | 27-06-11

Reageren op dit commentaar

Een kerk waar je niet zomaar voorbij kunt lopen, Katja... Majestueus !
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 27-06-11

Reageren op dit commentaar

Komt zeer mooi uit tegen de blauwe lucht, Katja!

Gepost door: Dominic | 27-06-11

Reageren op dit commentaar

wel indrukwekkend en mooi om te zien

Gepost door: Zon-nebloem | 28-06-11

Reageren op dit commentaar

Heel erg mooi en die lucht !! Hier hebben wij die ook een paar dagen gezien Grts

Gepost door: willy Duvel | 28-06-11

Reageren op dit commentaar

Siena nog altijd even mooi!

Gepost door: Gleuven | 28-06-11

Reageren op dit commentaar

mooie reportage, en een pracht van een kerk

Gepost door: merel | 28-06-11

Reageren op dit commentaar

en de cypressen, denk die weg uit het landschap... 't zou heel anders zijn he. Italie is hét zonnige cultuurland bij uitstek he, zelfs de natuur doet mee ! Groetjes, Dirk

Gepost door: Dirk | 30-06-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.