18-05-11

Firenze - de Arno

Zo, terug van een paar dagen Firenze. Het was zàààlig. Heerlijk weertje en zoveel moois te zien. Ik ben sowieso een citytrip-fan. Ik was een paar jaar geleden naar Rome geweest, maar de twee zijn niet met elkaar te vergelijken.

Foto's heb ik dus nu in voorraad, dus wie Firenze wil zien is hier de komende dagen aan het goede adres Rigolant. En, omdat ik toch ergens moet beginnen, vandaag de Arno. Dit staat er te lezen op WIkipedia:

De Arno is een rivier in ToscaneItalië. De Arno stroomt door de provincies ArezzoFlorence en Pisa, vanaf de berg Falterona (bij Arezzo, in de regioCasentino) tot aan de kust enkele kilometers ten westen van de stad Pisa, waar hij bij Tirrenia uitmondt in de Ligurische Zee. Het is de langste rivier van Toscane.

De Arno stroomt eveneens door de stad Florence, waar hij wordt overbrugd door de beroemde Ponte Vecchio. De Arno heeft in de geschiedenis regelmatig de stad blank gezet. De laatste keer gebeurde dat bij de bekende overstroming in 1966. Vele kunstschatten zijn toen door water en modder bedolven.

De Arno is een onberekenbare rivier die een zeker overstromingsgedrag vertoont. Binnen enkele dagen kan de rivier van bijna droog overgaan in bijna overstromend. Een belangrijke oorzaak voor dit verschijnsel is gelegen in het landgebruik bovenstrooms. De traditionele landbouw met terrassen (coltura mista) heeft plaats gemaakt voor grote geëgaliseerde percelen met wijndruiven of granen, waar het water minder lang vastgehouden wordt en snel hellingafwaarts stroomt. Versnelde erosie en aardverschuivingen (in het Italiaans: frana) zijn een veel voorkomend verschijnsel.

Florence heeft veel profijt van de nieuwe dammen die stroomopwaarts, onder andere in de bovenloop van de Sieve, zijn geplaatst, waardoor de historische overstromingsproblemen bijna geheel zijn weggenomen.

En nu: Foto's!!!

089.JPG

109.JPG

108.JPG

305.JPG

110.JPG

297.JPG

111.JPG

Morgen de Ponte Vecchio!

19:14 Gepost door kazzie | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

Ah jaaaa! prachtig!!!
Ik zou ook wel graag citytrips doen, maar met mijn ventje kan dat nooit...door Axel hè, die zou ons te hard missen...en wij hém! :-P Soms doe ik weleens zo'n tripje met zussen...of vriendinnen..maar Rome ( en Barcelona en Praag ook trouwens) staan nog steeds op m'n verlanglijstje...zal ik er Firenze ook aan toevoegen? het ziet er daar schitterend uit!
Voorlopig hier maar meegenieten van jouw mooie foto's! :-)))
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 18-05-11

Reageren op dit commentaar

jaja dat is Firenze zoals ik mij herinner
en op de ponte vecchio waren er allemaal kraampjes en daar heb ik toen een portefeuille gekocht, haha
leuk om dit alles door jou ogen te zien

Gepost door: fotorantje | 18-05-11

Reageren op dit commentaar

het is voor mij wel een tijdje geleden...

mooie foto's, ik kijk al uit naar het vervolg...

groeten

Gepost door: willy | 18-05-11

Reageren op dit commentaar

Inderdaad, Katja... zááálig... 'k Ben er nooit geweest, dus ben jij mijn gids voor enkele dagen ! Dank bij voorbaat !
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 18-05-11

Reageren op dit commentaar

Zeer mooi daar Katja, echt een vakantiesfeertje! Laat de volgende maar komen! :-)
groetjes

Gepost door: Dominic | 18-05-11

Reageren op dit commentaar

Goeie morgen katja, ik ben de eerste foto's komen bekijken, en t'ziet er daar idd. héél schoon uit, en rustig. Jullie zullen genoten hebben....Maar spijtig genoeg, kun je het nu nog weer herbeleven met naar de foto's te bekijken....Merçikes omdat je me wilt meenemen op jullie toffe en ontspannende reis hoor....Lieve grtjs. van anny en laat maar de volgende kolen....

PS: ik kan geen postje plaatsen, skynet zit in de knoei!!!!

Gepost door: anny | 19-05-11

Reageren op dit commentaar

bij mij is dat al 33 jaar geleden dat ik,daar was, ik herinner me hier niets meer van, dus kom ik morgen zeker weer kijken

Gepost door: Zon-nebloem | 19-05-11

Reageren op dit commentaar

wat een mooi serie zeg prachtig gedaan
hier hou ik wel van dan vooral van de kleuren
groetjes antony

Gepost door: antony | 19-05-11

Reageren op dit commentaar

wat een mooi serie zeg prachtig gedaan
hier hou ik wel van dan vooral van de kleuren
groetjes antony

Gepost door: antony | 19-05-11

Reageren op dit commentaar

Ben er nog nooit geweest, maar ben wel reuze geinteresseerd ; Zo te zien én te lezen is het je heel goed meegevallen, fijn dat je genoten hebt ; Mooie eerste serie met de 5de foto als favoriet. En nu hop naar't vervolg, ben benieuwd...
Grtz,

Gepost door: AmaZony | 20-05-11

Reageren op dit commentaar

Prachtig land he, in alle opzichten (behalve hun politiek misschien...) het heuvelland van Umbrie, de glooingen van Toscane... hhmm, hun eindeloze rust en soms een drukte van jewelste...

Gepost door: Dirk | 20-05-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.