25-03-11

Orchideeën verzorgen

Wat een heerlijk zonnetje vandaag. Ik ben vanmiddag met een paar collega's een slaatje gaan eten en had niet veel zin om daarna terug naar het werk te keren. Gelukkig is het nu weekend. Morgen heerlijk uitslapen, daar heb ik wel behoefte aan! Spijtig dat we dit weekend een uurtje minder mogen slapen :-(

Ik heb een orchidee bij vandaag, die een van mijn collega's me heeft gegeven. Het is te zeggen, ze heeft hem al een paar jaar en er staan alleen nog een paar bladeren op en ze heeft geen bloemen meer gezien. Ik heb hem net verpot, er waren bijna geen wortels meer... Als dat maar goed komt. Morgen wat  water en mest, een lekker warm plekje en hopelijk maakt hij dan zelf weer nieuwe wortels aan.

Voor de goede orde een paar tips:

- elk jaar verpotten, mag in dezelfde pot, tenzij hij echt letterlijk uit zijn pot barst. Speciale orchideeënpotgrond gebruiken!

- water geven met regenwater, want orchideeën houden niet van kalk. 1 maal per week. NOOIT water in de pot laten staan!

- Phaelanopsis een warm plekje geven met veel licht, maar geen direct zonlicht. Er moet een verschil zijn tussen nacht en dagtemperatuur van ongeveer 5 graden.

-bemesten, ook weer met speciale mest: éénmaal per maand in de winter, tweemaal in de zomer. Opgelet, alleen aan gezonde planten mest geven. Planten die het niet zo goed doen beter eens verzetten of verpotten in plaats van mest te geven.

- Ze staan graag vochtig, dus als je er een paar hebt, kan je ze in grote onderzetters zetten (die soms onder rechthoekige plantenbakken worden gezet), die vullen met seramis (kleikorrels) en daar de planten inzetten.

Hieronder nog een paar foto's van mijn plantjes:

015.JPG 010.JPG

 

023.JPG

20:37 Gepost door kazzie | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Goeie tips! mijn orchidee lijkt op dat bovenste fotootje!

Ben net terug van de wandeltocht, maar hier schijnt de zon niet hoor! Gelukkig hebben we het in Brabant wel droog gehouden...toen ik terugreed begon het te regenen en dat doet het nu nóg!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 26-03-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.